Elsemiek van Schaverbeke | T. +31 6 138 043 51

Bitfitting

Er is zoveel keuze

In september 2017 ben ik begonnen met de opleiding van het ICPBC (International College for Professional Bitfit Consultants).

Deze opleiding is een volledige jaaropleiding die bitfitten breder bekijkt dan alleen het aanmeten van bitten. Een complete opleiding met een duidelijke boodschap: Welzijn van paarden verbeteren en ruiters bewust maken van de invloed van het lichaamsgebruik op het bit en andersom. Een proffesional Bitfit Consultant weet bitgerelateerde problemen van lichamelijke- en rijtechnische oorzaken te onderscheiden en kan daardoor goed samenwerken met andere disciplines zoals dierenartsen, tandartsen, zadelmakers etc.

Wanneer laat je een bitfitter komen?

Herken je dat wanneer je in een ruitersportzaak voor een collectie bitten staat? Welke maat? Bus of watertrens? Dubbel of enkelgebroken? Welk materiaal? Er is zoveel keuze wat het niet gemakkelijker maakt. Tevens hebben paard een eigen voorkeur, waarom een bitfitter inschakelen een goede oplossing zou zijn.

  • Je wilt graag een nieuw bit, maar welke is passend?
  • Je hebt een nieuw paard gekocht, welk bit past daar het beste bij?
  • Je stapt over naar een hogere klasse of andere discipline
  • Je paard gooit z’n tong over het bit
  • Je paard heeft wondjes in z’n mond en/of mondhoeken
  • Je paard steekt z’n tong uit de mond
  • Je paard neemt het bit niet of slecht aan en loopt achter de teugel
  • Je paard loopt tegen de hand en is erg sterk

Een goed passend bit draagt bij aan het welzijn van je paard en kan een groot verschil maken in de juiste aanleuning. Met name het welzijn van het paard staat bij mij voorop.

 

Wat houdt een bitfitting in?

Iedere paardenmond is anders, de ene heeft een dunne, platte tong en de andere heeft een dikke tong. Tijdens een bitfitsessie wordt er gekeken naar de breedte, scherpte en eventuele bijzonderheden aan de lagen, de eerste kiezen, de slijmvliezen en de vorm van het verhemelte. Hierna wordt gekeken of het huidige bit passend is in de mond.

Na de mond/bit check wordt er gekeken naar de kauwspieren, kaakgewrichten, hals en nekwervels. Tenslotte wordt het huidige hoofdstel gecheckt.

Aan de hand van deze informatie wordt er opzoek gegaan naar bitten die passend zijn bij de mond en kan er aangegeven worden waar het eventuele aanleuningsprobleem vandaan kan komen.

Daarna komt het test rijden met verschillende bitten. U zult merken dat bij het juiste passende bit het paard een betere verbinding opzoekt met de hand en u ineens weet, dit is het juiste bit.

Als er tijdens de lichamelijke check eventuele blokkade’s worden tegengekomen, kan er worden samengewerkt met paardentandarts Bas Cornielje e/of Ostheopaat/Chiropractor Marjorie Westerhof. De bitten waar mee gewerkt worden zijn van het merk Trust, Sprenger en BR

Kosten

  • Trens €60,-
  • Stang en Trens €70,-

Bij een bitfitsessie komt Elsemiek aan huis om voor u en uw paard de mond en het bit te checken op pasvorm. Dit kan individueel en in groepsverband. Voor verenigingen of stallen ook interessant als clinic.

Biografie

Paardensport is mijn passie!

Een klein meisje met een virus; paarden. Volgens mijn moeder was het eerste woord dat ik kon zeggen “paard”. Niet zo gek dat mijn toekomst zich volledig daar naar gedraaid heeft.

Op een leeftijd van 6 jaar ben ik begonnen met paardrijden bij Aat van Essen in Vaassen. Samen met mijn leeftijdgenootjes plukten we de pony’s zelf uit de wei om vervolgens heerlijk te poetsen en op te zadelen. Een ervaring die bij mij de liefde voor paarden versterkte.

Al snel kwam er een verzorgpony Blaike, echt een maatje en vooral een leerpony. Door Blaike zijn mijn ouders ook aangestoken met de liefde voor de paarden. Al snel kochten we Blaike en kregen mijn ouders ook een paard, Harold. Doordat Blaike niet met mij mee groeide, moest ik al snel overstappen naar Harold. Een KWPN’er van het Gelderse type. Met veel pijn en moeite maar ook ontzettend veel plezier zijn we samen toch een best eind gekomen in de M1 dressuur.

Toen ik zeker wist dat ik paarden niet meer uit mijn leven kon denken, ben ik de MBO opleiding paardenhouderij gaan volgen. Deze opleiding heb ik met succes en veel plezier afgerond. Tijdens de opleiding heb ik veel ervaring opgedaan bij verschillende stallen.  Tijdens deze studie ben ik gaan werken op PSC de Cannenburgh. Hier heb ik alle kansen gekregen om mijzelf verder te ontwikkelen. Zo ben ik begonnen met lesgeven aan de kinderen die wilden leren paardrijden.

Ook heb ik van de mogelijkheid gebruik gemaakt om mijn Orun diploma te behalen op basis niveau. Zo mocht ik gediplomeerd in de bak staan en kon ik het lesgeven steeds verder uitbouwen van privélessen tot groepslessen van jong tot oud, van beginner tot de wedstrijdruiter op niveau.

Naast het lesgeven ben ik ook verschillende paarden gaan trainen in mijn werk. Zo kreeg ik de gelegenheid om verschillende groene paarden op te leiden en uit te brengen op wedstrijd t/m het Z2.

Naast het trainen en instructie geven, was ik ook zeer regelmatig groom tijdens nationale menwedstrijden van het 2-span. Van de paarden er tip top uit laten zien tot achterop de koets staan tijdens de marathon.

In instructie geven vind ik echt mijn passie. Daarom ben ik vanaf 2010 de Orun opleiding gaan vervolgen en heb in 2013 mijn volledige ORUN opleiding met succes afgerond. Daarnaast heb ik ook mijn C rijbewijs behaald.

Als allround instructrice met een hele hoop ervaring van dressuur tot springen, maar ook zeker een paard voor de koets trainen.

Sinds januari 2014 ben ik mijn eigen bedrijf gestart; Elsemiek’s Training & Instructie